Uppveda byalag

Kom med i byalaget

Gräsanden i Peggys skorsten

Peggy= Margit Tosca Meier gift Forslund  * 19100124  + 20030613
En sommarkväll på 1990-talet ringde Peggy och frågade om jag kunde hjälpa henne att ta bort en fågel som kommit ner i hennes skorsten.
Vad tar man bort en fågel ur en skorsten med? Jag hämtade en äppelplockare, en sådan man kan klämma om ett äpple med ett handtag som öppnar två skålar, åkte ner och satte upp en stege  mot takfoten. Det fanns ingen stege på taket till skorstenen men takpannorna var torra, så det gick att ta sig upp med äppelplockaren.
På skorstenen hade Peggy en plåt på 4 ben av vinkelplåt fastnitat, det var inte mer avstånd mellan plåten och skorstenen än att jag kunde pressa in huvudet emellan och titta ner. Långt ner kunde jag urskilja en gräsandhona.
Peggy hade sagt att hon trodde det var en liten fågel, kanske en koltrast. Egentligen spelade det ingen roll vad det var för fågel, det gick nämligen inte  att få ner äppelplockaren utan att bryta upp plåten uppe på skorstenen.
Sagt och gjort, bryt och bänd, till jag fick ner äppelplockaren i skorstenspipan. Jag kom nog ner minst 2,5 meter, men det räckte inte. Det var bara att ge upp. Tog bort äppelplockaren, bröt tillbaka plåten, det hade börjat duggregna och taket blev svinhalt, höll tag så gott det gick i takpannorna och kom ner till stegen något darrig.
Peggy och hennes syster Maud (gift Solenberg) fick veta att jag inte lyckats, och att jag räknade med att försöka morgonen därpå. Peggy och Maud tänkte sova på övervåningen den natten.
På morgonen när jag kom ner var damerna upprörda. Enligt deras mening hade ett inbrott skett under natten, krukväxter och glasskärvor låg på köksgolvet, men de ahde inte upptäck, att något fattades. Däremot fattades gräsanden, den hade lyckats hoppa upp från storspjället och ramla ner i rökgången till öppna spisen i kammaren, som gränsade till köket. Ifrån kammaren eller köket hade fågeln fått upp farten och flugit rakt igenom glaset. Det mesta glaset låg i gräset utanför, vilket tyder på att ” inbrottet kom innifrån” om man så säger, och ingen död eller skadad fågel låg utanför, tack och lov.
Henrik Skärblom    20110214

6 kommentarer

  1. what is allergy medicine called different types of allergy medicine allergy medication better than allegra

  2. Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!

  3. It’s very interesting! If you need help, look here: ARA Agency

  4. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

  5. Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.

  6. mail order pharmacy india http://indiaph24.store/# online pharmacy india
    Online medicine order

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024 Uppveda byalag

Tema av Anders NorenUpp ↑